Natiunea MMA

Un nou val de BJJ-isti pe prima scena a artelor martiale mixte
16/02/2012

Inca de la inceputul artelor martiale mixte am putut asista la eterna rivalitate grappling vs. striking, atunci cand Royce Gracie domina turneele UFC in defavoarea adversarilor sai, practicanti de talie mondiala a diferitelor stiluri de striking: box, kickbox, savate (box frantuzesc), karate. Daca in ultima perioada lumea profesionista a mma-ului nu mai are de-a face cu luptatori ce se axeaza pe un singur stil, cross-training-ul fiind deja adoptat de cei cu aspiratii inalte, se pare totusi ca luptatorii cu background (trecut competitional) in jiu-jitsu brazilian revin in atentia lumii artelor martiale mixte.

Motivul este oarecum usor de inteles, pe langa clasicele finalizari la sol, practicantii artei suave fiind capabili de a controla locul unde va avea loc lupta, dar si de a seta distanta, tinandu-si adversarii sub amenintarea unei intrari la picioare sau proiectari din clinch. Este si cazul lui Roger Gracie, noua achizitie a UFC-ului, multiplu campion mondial si european de jiu-jitsu brazilian, castigator al ADCC Submission Wrestling World Championship si detinator al unui record de 4-1 in mma, toate cele patru victorii prin submisii. Roger a declarat ca isi va schimba stilul pentru cariera sa in lumea artelor martiale mixte, precizand ca tempo-ul sau lent din competitiile de bjj nu se muleaza cerintelor actuale din mma, cu atat mai mult in UFC.

Un alt exemplu concludent vine din Bellator, acolo unde doi bjj-isti de temut vor da piept in turneul eliminatoriu al categoriei mijlocii. Giva "The Arm Collector" Santana il va infrunta pe Bruno "Carioca" Santos, antrenat de Vinicius "Draculino" Magalhães. Recunoscut pentru armbar-ul sau feroce, Santana are 15 victorii prin submisie, 13 prin armbar, 10 din ele consecutive. De partea cealalta, Bruno Santos si-a dezvoltat tehnica la sol alaturi de Cristiano “Titi” Lazzarini si Rômulo Barral, Lazzarini fiind posesorul unei ghilotine extrem de agresive. Ramane de vazut care va fi mai tare, armbar-ul imbunatatit al lui Santana sau ghilotina lui Santos, atunci cand cei doi vor intra in cusca la Bellator 61.

Penultimul pe lista este Tom DeBlass, elevul lui Ricardo Almeida fiind si el in atentia celor din UFC. Recent castigator al centurii unei promotii regionale, DeBlass a fost mereu in elita bjj-ului, participand la PanAmericane, mondialele No Gi, ADCC. Avand in arsenal o finalizare pe calcai ce aduce aminte de Rousimar Palhares, DeBlass este gata sa faca pasul spre divizia grea a UFC.

Ultimul, dar nu cel din urma este Gilberto “Durinho” Burns, debutant in circuitul artelor martiale mixte cu o victorie prin rnc (rear naked choke). Burns, actualul campion mondial la categoria usoara a facut parte din staff-ul lui Vitor Belfort pentru Anthony Johnson si UFC 142.

Daca il adaugam pe aceasta lista si pe Fabricio Werdum, recent revenit in UFC si totodata cel care l-a invins pe Fedor printr-o dubla finalizare armbar-triunghi, avem de-a face cu o serie de luptatori gata sa readuca in atentia lumii eficienta jiu-jitsu-lui brazilian.

Alex Zaharia - www.natiuneaMMA.ro
magazin de tricouri mma k1 fight rei fight club - club de mma mures mma fan troops - articole sportive clubul sportiv one heart brasov real combat fight club

home    despre    istoric mma    clasamente luptatori    mma in romania    video    stiri    forum    contact    site map
web design softconcept    electronic components    pizzerie mures   

Copyright © 2009-2012 Natiunea MMA