Natiunea MMA

Povestea lui Wally Munteanu, romanul care a rescris istoria boxului din Suedia
22/10/2011

ALIN HUIU - www.alinhuiu.ro

Plecat din România în 1985, fostul pugilist Wally Munteanu a reuşit la aproape trei decenii distanţă să scrie istorie pentru noua sa patrie, Suedia. A organizat o gală de box profesionist pentru prima oară în ultimii 37 de ani, iar în prezent este antrenorul şi managerul campioanei mondiale WBC Frida Wallberg.

 

Originar din Moldova Nouă, actualul antrenor a trecut ilegal graniţa în Serbia în 1985, iar după 10 luni petrecute în lagărele de la Belgrad a ajuns în Suedia. “Auzisem de un antrenor român, Costică Bumb. L-am căutat şi el m-a dus la RBK Goteborg, un club renumit acolo”, povesteşte, pentru ”Puterea, Wally Munteanu.  Cum boxul era văzut doar ca un sport de întreţinere în Suedia, după câţiva ani, românul a renunţat la cariera de sportiv, dar nu şi la visul său.

 

Boxul profesionist era interzis în Suedia din 1970, însă timp de aproape un deceniu, românul s-a luptat pentru legalizarea lui. Prima lovitură a dat-o în 2007, când împreună cu un asociat a organizat prima gală după o pauză de aproape 37 de ani. Problema a rămas, deoarece suedezii nu permiteau un meci de 12 reprize a câte trei minute, astfel că un titlu mondial la băieţi era încă departe. “Totul a fost politic. Suedia a dat drumul la profesionism, dar numai pe durata a maximum 12 minute. Adică patru reprize, ceea ce era văzut ca un dezastru. Din ţară a boxat Iulian Ilie, care iniţial venise pentru sparring. A fost foarte greu”, explică tehnicianul. Timp de aproape doi ani a continuat să organizeze gale de acest nivel în zonă: “Nu ieşeam pe plus şi era foarte greu să continui, dar am rezistat. Am încercat mereu să aduc regulile la nivelul mondial”.

 

Momentul decisiv a fost consemnat în 2010. A preluat-o pe Frida Wallberg, care nu mai boxase de aproape cinci ani. I-a organizat două meciuri, iar apoi a obţinut acordul Consiliul Mondial al Boxului (WBC) pentru un titlu mondial la superpană. Un alt pas înainte a fost acceptul Suediei de a mări numărul de minute de la 12 la 18, astfel că meciul pentru titlul mondial dintre Frida şi deţinătoarea titlului Olivia Gerula a avut loc chiar la Stockholm, în noiembrie anul trecut, tot cu o premieră, pe durata a 8 reprize. O victorie clară a elevei lui Wally Munteanu, care a devenit astfel prima suedeză deţinătoare a centurii mondiale în propria ţară, după ce anterior, alţi doi suedezi cuceriseră titlul, dar în străinătate şi asta cu zeci de ani în urmă. Contractul prevedea o revanşă, însă pe durata a 10 reprize, exact cum se desfăşoară în toată lumea la feminin. Meciul a fost cât pe ce să nu se mai dispute dacă Munteanu nu ar fi obţinut şi acordul statului pentru prelungirea la 20 de minute. “A fost o chestie istorică. Acum ne pregătim pentru gala de pe 3 septembrie de la Karlstad”, ne-a mai spus Wally Munteanu.
magazin de tricouri mma k1 fight rei fight club - club de mma mures mma fan troops - articole sportive clubul sportiv one heart brasov real combat fight club

home    despre    istoric mma    clasamente luptatori    mma in romania    video    stiri    forum    contact    site map
web design softconcept    electronic components    pizzerie mures   

Copyright © 2009-2012 Natiunea MMA