Natiunea MMA

Povestea gemenilor de origine romana Bonas, marile sperante ale boxului american
27/06/2011

Sursa: Alin Huiu - www.alinhuiu.ro

Viaţa gemenilor Joseph şi Jacob Bonaş pare desprinsă dintr-un film. Băieţii unor emigranţi români sunt consideraţi mari speranţe în boxul profesionist de peste Ocean. Multiplii campioni naţionali în SUA şi antrenaţi de celebrul Emanuel Steward, asemenea multor pugilişti, cariera lor a fost deviată pe o cale greşită din cauza anturajului. Au ajuns la închisoare, pentru că nu au vrut să îşi dea de gol un amic pistolar.

Cei patru copii ai familiei Bonaş, toţi băieţi, nu au locuit niciodată în România, însă vorbesc limba lui Eminescu chiar cu accent ardelenesc. Chris este cel mai mare dintre ei şi are grijă de toţi după ce tatăl Costică a fost condamnat acum trei ani la închisoare pentru trafic de droguri. “E ca o staţiune acolo, are parte de un tratament bun. Aşteptăm să iasă”, povesteşte Chris pentru ziarul “Puterea”. Gemenii sunt mândria şi totodată speranţa lui. Primul lor contact cu boxul a avut loc acum 8 ani. Tatăl lor i-a dus de mână la Kronk, celebra sală din Detroit condusă de legendarul Emanuel Steward. Tehnicianul nu era acolo.

“Când ei au venit la sală, eram plecat din oraş. Când m-am întors, toţi cei de categoria lor erau bătuţi. Nu ştiam ce se întâmplă”, îşi aduce aminte Emanuel Steward, cel care a pregătit peste 20 de campioni mondiali. Între timp au cucerit cam tot ce se putea pe plan intern în SUA, iar anul trecut, Jacob s-a impus în turneul naţional din Puerto Rico, în timp ce Joseph a câştigat Campionatul Naţional Olimpic. La scurt timp au fost invitaţi la o emisiune a postului ABC.

Anul acesta, cei doi urmau să facă pasul cel mare spre profesionişti, mai mulţi promoteri încercând să obţină semnătura lor. Numai că într-o seară s-a întâmplat ceva aşteptat de multă vreme şi de care familia se temea. Cum sălile de box sunt în zonele rău famate, în drum, gemenii, împreună cu mai mulţi prieteni, au fost opriţi de o gaşcă de cartier. “Ei nu se pot lăsa învinşi”, îi apără Chris.

S-a declanşat o bătaie generală, iar unul dintre amicii românilor a scos un pistol. Chemată de urgenţă, Poliţia a intervenit şi i-a arestat pe toţi. Pentru că nu au vrut să-şi deconspire tovarăşul, Jacob şi Joseph au fost arestaţi şi chiar condamnaţi pentru 12, respectiv 19 luni de închisoare. Singurul lor gând, în momentul de faţă, este să revină cât mai repede în ring. De dimineaţă şi până seara doar se pregătesc pentru ca atunci când ies de după gratii să îşi îndeplinească visul. De a deveni campioni la profesionişti. “Se antrenează tot timpul. Judecătorul le-a spus că pot fi eliberaţi în următoarele 90 de zile pentru bună purtare”, adaugă fratele lor.

Sparring pentru Cotto, prieteni cu Kliciko

La Kronk se antrenează numele mari din boxul mondial, Steward fiind renumit pentru faptul că reuşeşte de fiecare dată să-i reactiveze pe marii campioni. Anul trecut, după înfrângere cu Pacquaio, Miguel Angel Cotto s-a pregătit la Kronk, iar printre sparring-parteneri s-au numărat şi gemenii Bonaş, care luptă la categoria mijlocie, la fel ca şi portoricanul. Au avut ocazia să înveţe şi de la Wladimir Kliciko, pe care l-au putut urmări îndeaproape. “E un băiat excepţional, i-a luat cu el la meci în Germania, le-a oferit bilete”, povesteşte, mândru, Chris Bonaş.

S-au mutat din oraş

Pentru a evita ca gemenii să facă parte dintr-o bandă de cartier din ghetourile Detroitului, Chris, care acum este capul familiei în locul lui Costică, a decis să mute reşedinţa în afara oraşului. “Stăm într-o suburbie acum, e mult mai linişte. Vrem să îi mutăm şi pe Joseph şi Jacob de la Kronk pentru a evita orice problemă. Suntem în discuţii cu mai mulţi manageri”. Pentru a-şi întreţine familia, Chris lucrează la amenajări interioare, iar mama Ileana face curăţenie în toaletele unui aeroport din zonă. “Ne este greu, ca tuturor, dar încercăm să supravieţuim şi credem în gemeni. Îi vom susţine cum putem”, afirmă Chris.

Hopkins, campion după închisoare

Bernard Hopkins a intrat definitiv în istoria boxului luna trecută, când a devenit cel mai în vârstă campion mondial, cucerind centura WBC la 46 de ani. În spatele succesului este o poveste cutremurătoare. Pe când era adolescent a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni. După gratii a fost martor la crime pentru o simplă ţigară, la bătăi violente, dar a reuşit să îşi descopere şi pasiunea pentru box de la un prizonier condamnat pe viaţă. Zi de zi şi-a concentrat puterile pentru asta. A fost eliberat pentru bună purtare în 1988 la 23 de ani şi viaţa sa s-a schimbat total. A trecut la Islamism şi s-a apucat de box profesionist, reuşind să devină 7 ani mai târziu campion mondial.

Greu pentru români în SUA

În istoria boxului profesionist, doar opt români au avut ocazia să lupte în Statele Unite ale Americii. Gemenii Bonaş au totuşi şansa de a se fi născut acolo şi să fie asimilaţi ca unii de-ai lor. Leonard Doroftei a fost singurul pugilist autohton care a devenit campion mondial în SUA, în 2002, când l-a învins pe Raul Balbi. Bute şi Diaconu s-au bătut şi ei, însă în gale fără importanţă. Aurel Toma impresiona în anii `30, iar Daniel Dăncuţă a făcut senzaţie în urmă cu 15 ani, când a reuşit să bată doi foşti campioni mondiali la categoria grea.

Aurel Toma – 28 de meciuri (15 victorii)

Daniel Dăncuţă – 19 meciuri (16 victorii)

Mircea Simon – 14 meciuri (12 victorii)

Leonard Doroftei  – 7 meciuri (5 victorii)

Tony Badea – 4 meciuri (1 victorie)

Lucian Bute – 3 meciuri (3 victorii)

Adrian Diaconu  – 2 meciuri (2 victorii)

Christian Morea – 1 meci
magazin de tricouri mma k1 fight rei fight club - club de mma mures mma fan troops - articole sportive clubul sportiv one heart brasov real combat fight club

home    despre    istoric mma    clasamente luptatori    mma in romania    video    stiri    forum    contact    site map
web design softconcept    electronic components    pizzerie mures   

Copyright © 2009-2012 Natiunea MMA