Natiunea MMA

INTERVIU IN EXCLUSIVITATE PENTRU NATIUNEA MMA CU BRAULIO ESTIMA
12/03/2012

Braulio Estima, considerat de multa lume drept cel mai bun practicant de BJJ din lume la ora actuala, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu in EXCLUSIVITATE, cu ocazia seminarului desfasurat la Sala Polivalenta din capitala in 3 martie 2012.

Alex Zaharia: In primul rand Braulio, vreau sa-ti multumesc pentru aceasta oportunitate, pentru ocazia de a-mi acorda cateva minute din timpul tau si de asemenea pentru vizita ta in Romania.
Braulio Estima: Nu e nevoie sa imi multumesti, este mereu o placere sa discut cu voi, cei implicati in fenomenul jiu-jits-ului brazilian oriunde as merge, cu atat mai mult aici unde am avut parte de o primire asa placuta. Ma simt deja ca acasa.

AZ: Braulio, ca reporter al site-ului NatiuneaMMA.ro, dar si ca practicant de bjj, am putut afla despre tine ca ai avut nu doar unul, ci trei atrenori pana ai primit centura neagra in 2004. In Brazilia ai studiat cu Charles dos Anjos si Jose Olimpio, dar pana la urma Mauricio Gomes a fost cel care si-a dat seama de potentialul tau si te-a adus in Marea Britanie alaturi de el. Cum poti descrie evolutia ta in timp sub indrumarea celor trei si totodata care au fost diferentele dintre stilurile lor de predare?
BE: Ei bine, m-am antrenat cu Charles pana mi-a acordat centura albastra dupa care el s-a mutat in Statele Unite. Avantajul lui Charles este ca se pricepea foarte bine la tehnicile de baza, ceea ce de fapt inveti la inceput. Dar dupa plecarea lui, Jose "Radiola" la inlocuit si m-a indreptat mai mult spre aspectul sportiv al bjj-ului. Am evoluat alaturi de el de la albastra la maro pana cand Mauricio Gomes mi-a facut o oferta de a ma antrena cu baiatul lui, Roger Gracie, si nu am putut refuza. Deci este meritul lui Charles de a ma initia, in timp ce Jose Olimpio si Mauricio mi-au finisat stilul.

AZ: Este un drum cu adevarat lung din Brazilia pana in Londra. Imi poti impartasi cateva informatii despre motivele care te-au determinat sa iei aceasta decizie.
BE: Imi doream sa fiu cel mai bun luptator de jiu-jitsu brazilian din lume, iar acasa tot ce faceam era sa ma antrenez, sa dorm, studiul pentru universitate si munca pentru a-mi sustine familia. Mauricio a venit cu acea oferta si am stiut ca trebuie sa merg acolo si sa concentrez suta la suta pe scopul meu, pe antrenament. Timpul petrecut cu Roger a fost ceea ce ne era necesar amandurora, si m-a ajutat totodata sa-mi rezolv problemele financiare. Deoarece toata munca mea consta in a preda si a ma antrena, am fost in stare sa-mi ajut familia cu banii castigati de pe urma acestor doua activitati.

AZ: Apropo de asta, asistam la sosirea din ce in ce mai multor luptatori de top din tara ta natala, nu doar in bjj ci si in artele martiale mixte. Cum reusesc sa se mentina atat de sus, sunt multi din randul lor care se antreneaza din greu in intreaga lume, centuri negre care predau pe tot globul, cum crezi ca reusesc sa obtina succesul atat de des?
BE: Cred ca este vorba de aspectul social, la fel ca si in cazul meu. Pentru ca este atat de greu in Brazilia, vor sa scoata tot ce e mai bun din ei pentru a pleca in alta parte unde pot face bani, unde pot duce o viata decenta. Si nu exista motivatie mai puternica decat asta, de aceea ii vedem antrenandu-se fara oprire, zi si noapte.

AZ: Deci venirea in Europa te-a ajutat mult in acea perioada. Ce parere ai acum, cand fenomenul bjj-ului se raspandeste asa rapid?
BE: Cand am ajuns aici cu Mauricio, Europa lua primele contacte cu aceasta arta, pentru ca trebuie sa o spun, este o arta. Vestile se raspandeau destul de repede, aveam mai multe grupe cu fiecare zi ce trecea, noi legaturi se formau si asa mai departe. Dupa aceea mi-am deschis propria academie alaturi de fratele meu Victor, asa ca sunt mandru sa spun ca am ajutat macar putin la popularizarea bjj-ului in Europa. In zilele noastre expansiunea are loc la o alta scara, ceea ce e minunat, din ce in ce mai multi oameni nu doar invatand arta, ci adoptand un stil de viata extraordinar.

AZ: Ajungand la prezent, in acest moment ai bifat toate trofeele importante, atat in competitii cu kimono cat si in cele no-gi, ca luptator dar si ca instructor. Vorbim de ADCC, Europene, Mondiale, Pan Americanele, ce urmeaza acum pentru tine? Zvonurile aparute duc la conexiuni intre tine si artele martiale mixte, e adevarat?
BE: E adevarat, voi face tranzitia spre MMA. Ma antrenez in totalitate pentru acest lucru si sper sa imi fac debutul candva in vara aceasta. Pot sa-ti soptesc ceva confidential, ma voi alatura celor de la Blackzillians pentru a-mi completa pregatirea alaturi de ei.

AZ: Romanul nostru, Daniel Ghita, si-a mutat tabara de pregatire acolo pentru a-l ajuta pe Overeem sa-si pregateasca urmatorul meci impotriva lui Junior dos Santos. De ce ai ales aceasta locatie in detrimentul altora de nivel ridicat din State?
BE: Am auzit ca Daniel este acolo, este campionul unei promotii de kickbox, nu-i asa? Decisiva a fost prezenta atator luptatori de top acolo, atatia strikeri foarte buni ce ma pot ajuta pe partea de lovire, luptatori precum Overeem, Anthony Johnson, Rashad Evans, Daniel, si cred in continuare ca, in acest moment, asta e cea mai buna optiune pentru mine.

AZ: De-a lungul timpului i-am avut in Romania pe Royce Gracie, Flavio Behring si Xande Ribeiro, iar vizita ta este o ocazia foarte buna pentru noi de a invata, asa cum ai spus, nu doar arta, ci si ideea ce sta la baza ei. In numele celor prezenti la seminar tin sa iti multumesc pentru timpul acordat, pentru informatiile pe care le-ai impartasit cu noi, esti un model demn de urmat si speram cu totii ca ne vei vizita din nou in viitorul apropiat.
BE: Va multumesc si eu pentru primire, timpul petrecut aici si momentele minunate de astazi, continuati sa va antrenati din greu si pot spune deja ca de-abia astept sa va revad.

Alex Zaharia - www.natiuneaMMA.ro
magazin de tricouri mma k1 fight rei fight club - club de mma mures mma fan troops - articole sportive clubul sportiv one heart brasov real combat fight club

home    despre    istoric mma    clasamente luptatori    mma in romania    video    stiri    forum    contact    site map
web design softconcept    electronic components    pizzerie mures   

Copyright © 2009-2012 Natiunea MMA