Natiunea MMA

Gala Local Kombat Constanta
21/07/2010


Gianfranco Montaguti

Buna Ziua Tutor,
Vineri seara, la Constanta, s-a desfasurat inca o editie a galei Local Kombat sub egidia organizatorului Irimia Eduard.

Chiar ma gandesc ca, dupa K-1 Bucurestul, domnul Irimia a dorit sa organizeze o noua editia Local Kombat pentru a putea sa ridice moralul unor luptatori din Romania, si alaturi de colaboratorii sai din Bulgaria au creat o atmosfera de sarbatoare inainte de Gala, primita foarte bine de toata lumea.Din pacate, sportivii romani au aratat din nou ca trecerea timpului petrecut de ei in salile de pregatire nu a imbunatatit prea mult nivelul lor tehnic.

Bulgarii au venit de data asta cu o echipa de un nivel tehinic mai bun fata de alte ocazii. Este posibil ca organizatorul, la primele gale, sa fi cerut adversari mai putin pregatiti pentru a permite sportivilor din Romania sa isi faca experienta internationala si sa atraga cate mai multi sponsori care sa sustina aceasta promotie. Este normal ca la urmatoarele Gale, partenerii bulgari sa nu mai fie de accord cu o astfel de cerinta, romanii fiind obligati sa acepte si adversari bine pregatiti, care isi doresc sa participare si sa castige la Gala respective, sa nu mai fie carne de tun .

Asa ceva este, chiar din punctul meu de vedere, o practica organizativa generala, care se desfasora in toate tariile. Cred ca domnul Irimia nu are nici o vina fata de calitatea luptelor, si sunt convins ca el vrea si cred isi doreste luptatori romani mai buni. Atat ca, momentan, mai buni nu sunt.Si toata lumea, pasionati si spectatori, fiind nevoiti sa priveasca in continuare spectacole de acest gen, mult sub nivelul asteptarilor.

Tolea a vorbit prea mult inaintea meciului, a facut declaratii despre mamaliga si castraveti fata de bulgarii, dar a rezistat doar cateva secunde in ring. Ce s-a intamplat cu promisiunile lui? Pe linga faptul ca lupta a putut fi urmarita de toti,s -a discutat mult in zeci de forumuri din Romania despre corectitudinea opririi meciului. Regulamentul,  din punctual meu de vedere, nu a fost respectat foarte bine. Tolea, daca e sa luam regulamentul ad-literam, putea sa lupte in continuare. Dar cred ca arbitrul, aflat mult mai aproape de actiune decat oricare dintre noi, a citit in ochii luptatorului moldovean  o conditie care nu ii permitea sa mearga mai departe, si a preferat sa nu riste alte lovituri care ar fi putut cauza traume mult mai grav pentru el. Sa nu uitam insa ca nici experienta arbitrului in lupe de MMA nu este foarte vasta, asa ca ceea ce el a judecat ca si KO sa nu fi fost in realitate asa ceva.

Adrian Stoica este, pentru mine, nejudecabil. A luptat impotriva unui adversar care nu era cel programat pentru el  la organizarea galei. Adversarul lui principal a decalarat forfait cu doar 24 de ore inainte de meci, in locul lui intrand in ring probabil un amator din echipa bulgara, pentru ca, in aceste conditii , este foarte dificil sa gasesti un nou adversar de calitate pregatit pentru un sportiv de talia si de experienta competitionala a lui Adrian.

Cu toate astea, avand in vedere nivelul tehnic foarte slab al bulgarului, Adrian ar fi trebuit sa il termine intr- un timp mai scurt. Ma intreb de ce nu a dorit acest lucru? E de apreciat insa dorinta lui de spectacol, si loviturile variate pe care le-a incercat.

Nu imi doresc sa maresc polemica inutila cu clubul lui Stoica, Respect Gym. Sper ca el, unul dintre cei mai cunsocuti si mai experimentati luptatori romani, sa aiba noi ocazii de a demostra cu adversar nivelul sau tehnic si calitatile lui de luptator .

Catalin Zmarandescu...ce pot sa mai spun ?

Cunosc limitele mele tehnice si de experienta in ringul international. Cariera mea sportiva din anii 70 pana la ani 90 a fost desfasurata in sporturile de ring traditionale, Boxul si Kick Boxingul, mai apoi Savate si pe urma Muay Thai. Niciodata nu am fost atras de MMA. Si acuma la 51 de ani pe care ii am in spate, nu o sa ma apuc de acest sport , oricat de spectaculos ar fi.

Ziceam ca imi cunosc limitele mele tehnice, si tocmai de aceea nu pot sa exprim decat o parere personala, nu foarte documentata tehnic.Zmarandescu, in cariera sa, a incercat de multe ori sa lupta cu adversari internationali mult mai bine pregatiti, a incercat sa arate ca merita sa fie in lumina reflectoarelor, dar de  fiecare data a iesit nu doar infrant, dar de multe ori a suferit si daune fizice.

Daca, atunci cand a pierdut cu adversari de talia lui Valentijn Overeem, lumea nu a putut decat sa creada ca infrangerea nu il va afecta psihic pe Catalin, acum, cand este depasit de un adversar mult mai putin cunoscut pe plan international si chiar national, nu pot sa nu imi pun intrebarea daca nu cumva e timpul ca el sa puna capat carierei de luptator profesionist. E trist sa urmarim astfel de spectacole ca cel de vineri seara.

MMA implica fara discutii o pregatire la sol deosebita, atat din punct tehnic cat si fizic, si ca in toate discipline de ring, obliga sa ai o strategie tactica completa la oricare meci. Nu te poti arunca contra adversarului fara logica. Fara sa te astepti sa patesti ceva! Apoi, inainte de lupta la sol este necesar o pregatire foarte buna la kick boxing sau muay thai daca se poate, si daca luptatorul are unde se poate antrena in mod corect. Cu Overeem s-a demostrat ca inainte sa lupti la sol, tre sa stii sa faci si partea de striking din picioare.

Intr-un fel imi pare rau de Catalin, pentru ca are o inima mare, si o dorinta de victorie pe masura. Ar trebuit sa isi caute un Maestru pe masura, poate din strainatate, dar sfatul meu personal e sa nu mai dea bani degeaba la olandezi, ei au arata mereu ca tin mai mult la banii lui si ai altor romani decat la pregatirea lor in mod cu adevarat constructiv. Sunt atatia alti Maestri straini care au posibilitatea sa il ajute pe Catalin, dar depinde de el daca vrea sa se mai antreneze.

Atodirisei, PitBull, adversarul sau fost exemplar ales. Bine pregatit nu doar tehnic dar si tactic, in plus foarte bine condus din coltul ringului. Pentru ca, parerea mea, meciul s-a decis in mod tactic. Atodiresei a tot incercat sa se aproprie de bulgar in mod prea plauzibil. Cum pornea spre bulgar imediat venea contra, si era blocat, stopat si lovit. Aceasta tactica nu a fost potrivita, cred eu, si de aceea, in ultima repriza a fost "obligat" sa sufera un knock- down.

In plus, cred ca PitBull incearca in mod gresit sa tot creasca in greutate, nu ii face bine deloc. Acest lucru poate ca ii creste putin puterea, dar ii incetineste explozia. Apoi se tot confrunta cu luptatori mai inalti, cu o alonja mai mare, cu conditii de explozie mai naturale. De fapt eu cred ca loviturile bulgarului au avut o diferenta de peste 7-8 kg de putere. Intrebarea mea este de ce un sportiv este obligat sa isi asume riscuri de genul acesta? Categoria lui Atodirisei ar trebui sa fie cea naturala,intre 59 - 61 de kg. Mai multa greutate ii aduce doar complicatii.

Celelalte meciuriile nu le-am am vazuti, si de aceea nu pot sa le comentez.

Organizatorul Eduard Irimia merita aprecierea pasionatilor si a specatorilor, pentru ca e singurul care incearca sa duca mai departe galele profesioniste de arte martiale. E mereu pregatit sa organizeze o gala si, privind din punct de vedere tehnico-organizativ, si-a imbunatit foarte bine partea de logistica. Fata de anii trecuti, totul arata ca o Gala Internationala de primul nivel.

Bravo!

Stiu ca Eduard are in program o Gala fantastica la profesionism, in cooperare cu domnul Ennio Falsoni, Presidentele Mondial al WAKO, si sper ca intentiile lui sa se concretizeze.


Cu Bine Tutor

Spor la Treaba si Antrenamente

 

 
magazin de tricouri mma k1 fight rei fight club - club de mma mures mma fan troops - articole sportive clubul sportiv one heart brasov real combat fight club

home    despre    istoric mma    clasamente luptatori    mma in romania    video    stiri    forum    contact    site map
web design softconcept    electronic components    pizzerie mures   

Copyright © 2009-2012 Natiunea MMA