Natiunea MMA

Eddie Bravo: UFC, Jiu-Jtsu si Royler Gracie
07/04/2011


Eddie Bravo il submite pe Royler Gracie la ADCC 203

Reporterii Tatame.com au realizat de curand un interviu cu Eddie Bravo (centura neagra sub maestrul Jacques Machado), luptator devenit celebru dupa ce l-a finalizat pe Royler Gracie printr-un triunghi la editia din 2003 a ADCC. Pe langa detinerea mai multor sali in America, Bravo este si producator musical, dar si un protectot ar bjj-ului, in special a tehnicilor sale pt MMA. NatiuneaMMA va prezinta interviul cu acest personaj controversat dar dur, diferentele pe care le vede intre stilul sau si bjj-ul original, victoria asupra lui Royler si multe alte subiecte.

 Tatame.com: In legatura cu stilul tau, care e diferenta dintre el si jiu-jitsu brazilian?
 Eddie Bravo: Ei bine, academiile mele inclina in mare parte spre stilul fara kimono. Facem jiu-jitsu, sistemul de gradare este acelasi, eu mi-am obtinut centura neagra cu kimono. Iubesc jiu-jitsul atat de mult, este in sufletul meu, in inima mea, pentru mine este arta martiala numarul unu, nu wrestling, nu sambo, nu karate, jiu-jitsu. Ceea ce e important pentru mine este cum arata el in cadrul mma-ului. Lumea urmareste UFC-ul. Cum se prezinta jiu-jitsu atunci cand cineva vrea sa-ti zdrobeasca capul, pe strada sau in octogon, asta conteaza pentru mine. Am decis sa-mi dau gi-ul jos, imi invat studentii sa lupte fara kimono si clinchuri, dar sistemul meu este bazat pe clinch. Cand esti in clinch, adversarul nu te poate lovi. Asa ca tot sistemul meu, nu doar defensiv ci si ofensiv se bazeaza pe clinch, cum sa setezi submisiile, iesirile, depasirile, asa ca atunci cand loviturile incep sa apara nu e nici o diferenta, deoarece cauti clinchul tot timpul.

 T: Cum se face diferentierea intre tehnici? Este chiar atat de mare diferenta fata de BJJ?
 EB: Da, este foarte diferit, precum judo si luptele greco-romane. Au aceleasi premise, acelasi concept: incercarea de a-l duce pe celalalt jos. In judo apuca gulerul si trag, trag si smulg. La greco-romane au nevoie de carlige, control al capului, lucreaza alti muschi, clinch diferit. Deci, daca vrei o medalie de aur la lupte, nu te antrenezi in judo, practici luptele 24 ore pe zi, 7 zile pe saptmana. In viziunea mea, acelasi lucru daca vrei sa fii cel mai bun luptator de mma, deci trebuie sa ai cel mai bun jiu-jitsu din mma, asa ca trebuie sa te antrenezi fara kimono, ca si cand cineva te-ar lovi 24/7

 T: Stilul tau sau Submission Wrestling?
 EB: Sunt doar nume diferite, il poti numi cum vrei, dar eu tot jiu-jitsu ii spun, pentru ca de-acolo se trage. Inainte ca brazilienii, inainte ca familia Gracie sa arate lumii ce este posibil la sol, nimeni nu o facea bine, ei au arata lumii cum sa o faca adecvat, asta fac si eu la randul meu, duc totul mai departe; dar hai sa scapam de costumatia japoneza, nici macar nu este una specific braziliana, hai sa ne antrenam fara gi, cu pumni si lovituri. Scopul meu este ca jiu-jitsu sa dea bine in mma, in special in UFC, fac toate astea pentru acest stil.

EB: Stii, mi-e greu sa inteleg, imi plac o groaza de brazilieni Junior Perez, Ricardo Liborio, sunt o multime ca ei care imi inteleg filozofia, dar nu pricep de ce nu sunt toti asa, de ce sunt unii care incearca sa ma distruga, vor ca stilul meu sa nu mearga, poate este din cauza traditiei. Pentru majoritatea, ca sa fii bun, trebuie sa antrenezi cu gi, de aceea ideile mele sunt inca in curs de a fi demonstrate. Ei cred ca, daca iubesti bjj-ul, trebuie sa speri ca vor aparea tehnici noi sau ca altele vor fi imbunatatite, dar cand incerc sa fac asta, ei se intorc impotriva. Mi-as fi dorit sa lucram toti impreuna, dar din pacate sunt prea multi care se opun.

 T: Crezi ca este imposibilul pentru un luptator sa reuseasca in MMA antrenandu-se doar cu kimonoul?
 EB: Nu imposibil, dar sigur nu la fel de usor ca inainte. Royce a fost primul Royce este probabil singurul luptator de bjj, singurul brazilian. A lasat o impresie puternica, asa ca toata lumea a zis "trebuie sa incerc cu kimono". Daca Royce nu ar fi fost primul, i-ar fi luat locul Rickson, si Rickson ar fi facut-o fara gi, atunci situatia era alta. Toti se uita la gi ca la ceva care te face invincibil, care iti da putere, eu privesc gi-ul ca pe ceva care te incetineste. Cand am inceput sa predau fara gi, comunitatea bjj a crezut ca i-am tradat, dar nu e asa, eu cred in continuare ca asta va mentine jiu-jitsul in top. Daca Helio si Carlos ar fi spus in 2003 "stii ceva, americanul asta are dreptate, sportul a evoluat atat de mult dar noi inca purtam costumatia japoneza...haideti sa scapam de ea...atunci bjj-istii ar fi dominat wrestlerii fara discutie, in schimb practicantii de lupte libere sunt in frunte deoarece toata viata au controlat corpuri, nu gi-uri.

 T:Crezi ca ti-ai demonstrat ideea la Abu Dhabi, impotriva lui Royler?
 EB: Nu stiu, voi sa-mi spuneti. Eu cred ca nu din moment ce lumea inca nu crede.

 T:Dar pentru tine, ti-ai demonstrat tie insuti asta?
 EB: Eu stiu asta deja. Stiu ca pentru artele martiale mixte este mai bine sa te antrenezi in acest mod, cu instructori axati pe stilul fara gi, tehnici fara gi care functioneaza cu adevarat in mma. Am scapat de kimono ca sa ajut jiu-jitsul si asta am de gand sa fac.

Sursa - www.tatame.com
magazin de tricouri mma k1 fight rei fight club - club de mma mures mma fan troops - articole sportive clubul sportiv one heart brasov real combat fight club

home    despre    istoric mma    clasamente luptatori    mma in romania    video    stiri    forum    contact    site map
web design softconcept    electronic components    pizzerie mures   

Copyright © 2009-2012 Natiunea MMA