Natiunea MMA

Luptatori romani de top - TRAIAN RUS
Autor: Horia Ciocan

25/01/2012

Stiu ca a trecut ceva timp de cand am lansat ideea unei serii de editoriale. Si sunt foarte bucuros ca a trezit un asa mare interes in randul vostru, al coNationalilor nostrii. Dar uite ca, asa ardeleneste, o pornim cumva.

Incepem cu unul dintre cei mai apropiati prieteni ai mei din lumea artelor martiale. Nu vreau sa ii ridic o statuie, vreau doar sa va arat o parte a lui pe care nu suficienta lume o cunoaste. O poveste a unei vieti dedicate artelor martiale. O poveste care merita cu siguranta citita.

Traian Rus a intra intr-o sala de lupta pentru prima data in 10 ianuarie 1994, la varsta de 15 ani. Interesant e faptul ca desi tatal sau era importiva oricarui sport "violent", el a decis sa inceapa pe ascuns antrenamentele. Doua luni mai tarziu, cand a aflat, Dumitru Rus a acceptat cu greu noua pasiune a fiului sau, pentru ca "la lupte nu se iau pumni ca la bataie."

Fiind nascut si crescu in Tirgu Mures, a avut sansa sa gaseasca in oras unul dintre cei mai reprezentativi antrenori de lupte libere din istoria acestui sport in tara noastra, Francisc "Fritzi" Gyarmati, in cadrul Clubului Sportiv Scolar Tirgu Mures. Ambitionat de mana de fier a acestuia, Traian se pregateste alaturi de acesta vreme de doi ani de zile, incepand sa participe chiar la competitile oficiale, unde obtine si primul rezultat, clasarea pe locul 4 in cadrul Superligii in 1995.

La varsta majoratului alege sa renunte la luptele libere, pentru pregatirea specifica in vederea admiterii la Academia de Politie.

Admis la Academie, cunoaste o serie de sportivi din diferite stiluri (box, kickbox, judo, lupte, karate, etc), si incepe sa prinda gustul tehnicilor distincte din diferitele ramuri ale disciplinelor de contact. Fara a avea un antrenor specific, in urma pregatirii cu colegii de acolo, castiga locul 1 in Campionatul de kickbox al Academiei de Politie. Este legitimat pentru prima data in acest sport chiar de catre Clubul institutiei de invatamant.

La 1 august 2000 absolva Academia de Politie, si, tanar ofiter de doar 22 de ani, revine in Tirgu Mures. Intr-un oras in care sporturile de contact au o istorie foarte ampla, din pacate cunsocuta in mare parte doar in cercurile interne, Traian cauta un club "serios" unde poate face performanta. Isi dorea mult un titlu national, chiar daca era deja la o varsta considerata de multa lume prea inaintata pentru inceperea performantei.

La o sala de forta din oras, prin intermediul unei cunostinte comune, afla despre unul dintre cei mai galonati antrenori de arte martiale de contact muresene, Horvath Attila. II este prezentat acestuia, care il accepta in cadrul clubului ce avea deja intre membrii sai doi campioni mondiali de Wu-Shu, fratii Csaba si Attila Gombos.

Incepe pregatirea si da dovada de o seriozitate si dorinta de victorie neobisnuita, iar in 2001 castiga deja locul 3 la Nationalele de Wu-Shu, in cadrul categoriei -70kg. Repeta performanta in anul urmator, dupa care incepe o serie de rezultate excelente, obtinand titlul de Campion National la Wu-Shu Sanshou mai multi ani la rand. Intre 2003-2011 pierde doar de trei ori in cadrul competitiilor de Wu-Shu (trebuind sa se multumeasca doar cu titlul de vice-campion), de fiecare data in fata lui Marius Tita, un alt nume mare din artele martiale romanesti.

Tot in 2003 incepe sa concureze si in Kempo. Si aici rezultatele sunt pe masura talentului sau. Castiga mai multe titluri de Campion si Vice-Campion National in diferitele discipline ale Kempo-ului modern. Concureaza si castiga mai multe lupte si chiar un titlu national si in cadrul Federatiei Romane de Arte Martiale de Contact - Departamentul de Kickbox.

In 2003 apar si primele rezultate la nivel international, Traian obtinand titlul de Campion si Vice-Campion European si Mondial de Kempo. Lupta cu succes pentru Romania in Elvetia, Ungaria, Germania si Portugalia, de unde aduce acasa numeroase medalii si recunoasterea talentului si muncii sale.


Alaturi de Attila Horvath, unul dintre cei mai respectati antrenori romani de Wu Shu, la Olimpiada din Beijing

"Eu nu sunt talentat, dar sunt un om muncitor" ne dezvaluie el secretul din spatele acestor rezultate. Natiunea MMA si eu personal imi rezerv dreptul de a nu fi de acord cu aceasta afirmatie.

La intreabrea mea de unde a gasit puterea sa iasa invingator intr-un numar atat de marea de lupte, raspunsul este unul surprinzator: "Eu sunt un om fricos, dar aceasta frica ma tine in viata, si stiam ca daca nu il bat eu pe adversar, am sa am de suferit."

Wu Shu-ul ramane prima si marea lui dragoste. Cu toate astea, primele rezultate internationale in acest stil apar abia in 2004, la Moscova, cand se claseaza in primii 10. Anul urmator, la Hanoi, urca pe locul 7 in lume, iar in 2007, in Beijing, ajunge pe locul 5. Participa si la Olimpiada de la Beijing, in 2008, in cadrul Turneului Demonstrativ de WuShu, unde ocupa tot locul 5.

Castiga Cupa Mondiala de Wushu din Ungaria atat in 2009 si 2010. In 2011, la Tallin, iese Campion European de Wu Shu Quinda, pentru prima data in cariera, pentru ca doar cateva luni mai tarziu sa confirme forma buna cu o medalie de bronz la Campionatul Mondial de Wu Shu Sanshou din Ankara.

In 2006-2007 concureaza cu succes pentru prima data la profesionism, in cadrul galelor Provocarea Campionilor, organizate de Amatto Zaharia la Tirgu Mures si Tirgu Jiu, castigand doua lupte pe reguli de arte martiale mixte.

Traian pune bazele Rei Fight Club, in 2008, la Tirgu Mures, prima structura de MMA din oras si una dintre primele din centrul tarii. Sportivii antrenati de el participa cu succes la competitiile nationale de Kempo si Wu Shu, unde castiga un titlul de Campion National si trei de Vice-Campion National. Dupa ce trece prin mai multe sali inchiriate si intelege ca nu se poate face preformanta fara o sala specifica, doi ani mai tarziu investeste si deschide prima sala dedicata exclusiv artelor martiale mixte.

Il puteti gasi pe Traian in fiecare seara, alaturi de sportivii sai, in cea mai noua si mai completa sala de arte martiale din orasul de pe Mures.

Ramaneti alaturi de noi, pentru a descoperi povestile de viata a multor Campioni si sportivi de top din Romania.magazin de tricouri mma k1 fight rei fight club - club de mma mures mma fan troops - articole sportive clubul sportiv one heart brasov real combat fight club

home    despre    istoric mma    clasamente luptatori    mma in romania    video    stiri    forum    contact    site map
web design softconcept    electronic components    pizzerie mures   

Copyright © 2009-2012 Natiunea MMA