Natiunea MMA

Doping-ul in MMA-ul profesionist
Autor: Darius Kalam

24/02/2015Am inceput anul 2015 cu 2 reveniri de senzatie in UFC, 2 veterani, 2 nume grele, 2 legende ale sportului. Nick Diaz 26–10 (1) s-a intors in Octogon pentru a-l infrunta pe Anderson Silva 34–6. Din nefericire, pentru toata lumea, ambii au picat testele antidoping facute de Comisia Atletica din Nevada.

Unul dintre ei a fost depistat cu metaboliti de marijuana, mai exact: Nick Diaz care a depasit limita permisa de 150 de nanograme. A fost a 3-a abatere a lui Nick, prima data fiind prins in 2007 (meciul cu Takanori Gomi din cadrul galei Pride33), cea de-a doua fiind dupa infrangerea in fata lui Carlos Condit din cadrul galei UFC 143.

Marele soc a fost atunci cand Anderson Silva a picat testul, prima data in urma verificarii facute pe 9 Ianuarie cand a fost depistat pozitiv cu Drostanolon si Metiltestosteron. Al doilea test a fost chiar mai concludent, dupa meciul impotriva lui Nick, cand in sangele lui s-au gasit drostanolon, oxazepam si temazepam.
- Oxazepam: folosit in special pentru tratarea fricii, anxietatii, tulburarii somnului si iritabilitate crescuta
-  Temazepam: folosit in special pentru tratarea insomniei
- Drostanolon: este foarte folositor pentru definire si reliefare, fiind folosit inainte cu cateva saptamani de concursuri. De asemenea are si un efect anabolic satisfacator putand fi utilizat cu succes pentru acumularea de masa musculara de calitate. Este un steroid puternic, contribuie la o agresivitate crescuta. De asemenea ajuta la arderea grasimilor.
- Metiltestosteron: este o forma orala a testosteronului. Efectele sunt similare cu cele date de testosteronul cu esteri scurti, creste forta dar nu favorizeaza luarea in greutate, deci nu favorizeaza adaugarea unei mase musculare foarte mari, lucru foarte util pentru luptatorii care sunt nevoiti sa faca slabire.
 
Astfel de lucruri au fortat si uneori convins sportivi mari din MMA sa se retraga, nume ca: Georges St-Pierre 25–2 (ultimul sau meci fiind in 2013 in cadrul galei UFC 167), Brian Stann 12–6 (ultimul sau meci fiind in 2013 in cadrul galei UFC on Fuel TV: Silva vs Stann) si cea mai recenta victima Tim Kennedy.

Ultimul meci al lui Tim a avut loc in cadrul galei UFC 178 in Septembrie 2014. Recent, Tim i-a spus lui Ariel Helwani (in cadrul emisiunii The MMA Hour), ca va fi nevoie de un meci foarte special pentru a il convinge sa lupte din nou. A spus ca iubeste foarte mult sportul acesta dar ca este dezamagit de stadiul in care se prezinta MMA-ul in momentul de fata. Foarte multi luptatori pica testele antidoping si nici nu sunt suficienti bani in acest sport care sa faca efortul si accidentarile sa merite.

Georges a subliniat de foarte multe ori ca, motivul principal, care il tine departe de Octogon si de o revenire, il reprezinta dopingul si faptul ca sistemul de testare nu este foarte eficient. A spus ca daca ar fi sa se intoarca si sa lupte din nou, va fi obligatoriu sa se faca teste aditionale atat pentru el, cat si pentru adversarul sau, si ca , daca va fi nevoie va plati el totul.

Nici nu s-au linistit bine apele si alte 2 nume grele au picat testele la care au fost supuse: Hector Lombard si John Fitch.

Hector Lombard: in urma victoriei sale din cadrul galei UFC 182 Hector a fost depistat pozitiv cu dezoxi-metil-testosteron (DMT) in urma unei probe de urina. Astfel victoria sa impotriva lui Josh Burkman a fost schimbata intr-un No Contest de catre Cominia Atletica din Nevada.

Nu doar UFC a avut probleme cu luptatorii care pica testul antidoping, un nume mare din promotia WSOF a fost deasemenea depistat pozitiv, John Fitch. John a picat testul antidoping facut de Comisia Atletica din California, test premergator galei WSOF 16. Se pare ca a fost descoperit in urma unui test de urina, substanta interzisa nefiind inca dezvaluita. Aceasta a fost o stire bomba deoarece in trecut John a acuzat vehement toti luptatorii care au fost prinsi dopati si si-a exprimat nemultumirea fata de cei care foloseau TRT (a spus ca luptatorii care un nivel scazut de testosteron sufera acum din cauza faptului ca au abuzat in trecut de substante interzise si ca nu i se pare normal sa li se permita sa primeasca acest privilegiu).

In trecut au fost foarte multe nume mari depistate pozitiv la testele antidoping:
Josh Barnett: prins dupa meciul impotriva lui Randy Couture UFC 36 (a doua abatere dupa ce mai fusese prins inca o data in Noiembrie 2001)
Tim Sylvia: prins dupa meciul din cadrul galei UFC 44
Nate Marquardt: prins in 15.08.2005 dupa meciul cu Ivan Salaverry de la Ultimate Fight Night 1
Vitor Belfort: prins in 26.10.2006 dupa Pride 32 (gala desfasurata in Nevada)
Stephan Bonnar:  prins dupa meciul cu Forrest Griffin din cadrul galei UFC 62
Royce Gracie: prins dupa meciul impotriva lui Kazushi Sakuraba din cadrul galei Dynamite!! USA.
Phil Baroni: prins dupa meciul impotriva lui Frank Shamrock dupa gala Strikeforce: Shamrock vs. Baroni.
Sean Sherk: prins dupa meciul impotriva lui Hermes Franca, UFC 73.
Hermes Franca: prins si el dupa acelasi meci
Antonio Silva: prins dupa meciul cu Justin Eilers dupa meciul din cadrul galei EliteXC: Unfinished Business.
Chris Leben: prins dupa meciul impotriva lui Michael Bispig din cadrul galei UFC 89
Cristiane ‘’Cris Cyborg’’ Santos: prinsa in 2012 dupa gala Strikeforce: Melendez vs. Masvidal
Muhammad “King Mo” Lawal: prins dupa meciul impotriva lui Lorenz Larkin Strikeforce: Rockhold vs. Jardine.
Stephan Bonnar: prins dupa gala UFC 153, dupa meciul impotriva lui Anderson Silva, meci dupa care Bonnar si-a anuntat retragerea.

Pe langa acestia mai pot fi amintite cateva cazuri mai speciale: Kevin Randleman care a dat o proba de urina falsa, Dennis Siver, Chael Sonnen, Alistair Overeem (dupa meciul cu Brock Lesnar) si Wanderlei Silva care a ‘’fugit din sala’’ in momentul in care trebuia sa faca testul surpriza facut de Comisia din Nevada. Din nefericire au mai fost cazuri si cu siguranta vor mai fi luptatori care vor pica aceste teste.

Toate aceste lucruri i-au determinat pe reprezentantii UFC sa ia masuri suplimentare, au cerut ca toti luptatorii lor sa fie testati in seara galei respective.

In plus, in cadrul conferintei de presa tinuta de Dana White si Lorenzo Fertitta de saptamana aceasta, s-a anuntat ca UFC va colabora cu inca o ‘’entitate’’ care va face teste suplimentare luptatorilor, astfel, sperand sa duca, incet dar sigur, la un sport mai curat.

Statisticile sunt destul de ingrijoratoare la acest capitol, si arata o noua ascensiune a numarului de luptatori depistati pozitiv in utlima perioada. Cazuri de doping/an:
’02: 1
’03: 1
’04: 1
’05: 1
’06: 4
’07: 14
’08: 5
’09: 4
’10: 1
’11: 2
’12: 4
’13: 2
’14: 5
Comisii:
Nevada: 13
California: 24
UFC /Comisie internationala: 8magazin de tricouri mma k1 fight rei fight club - club de mma mures mma fan troops - articole sportive clubul sportiv one heart brasov real combat fight club

home    despre    istoric mma    clasamente luptatori    mma in romania    video    stiri    forum    contact    site map
web design softconcept    electronic components    pizzerie mures   

Copyright © 2009-2012 Natiunea MMA