Natiunea MMA

Despre Noi

Da, despre NOI. Despre tine, artistule martial, despre tine practicantule de wu-shu, kempo, kickbox, thaibox, kyokushin, taekwondo, shotokan, lupte libere, box si orice alta disciplina care implica utilizarea corpului uman ca mijloc primordial de aparare si atac. Despre noi si acest "lucru al nostru" care ne uneste,si care ne difera si care ne alege din multime. Fie ca esti sportiv de performanta, semi-pro sau amator, fie ca esti junior sau senior, fie ca numele tau se regaseste pe afise de gale profesioniste sau iti petreci serile in sali de antremanent pentru sanatatea ta. Despre noi si despre cei asemeni noua, oameni care au simtit in gura gustul amar al sudorii scurse de pe frunte, al sangelui tasnit dintr-o buza sparta sau dintr-un nas lovit, care s-au bucurat atunci cand dupa 100 de repetari le-a iesit un procedeu de lupta, sau care au putut sa vada o sala cu sute si poate mii de oameni in picioare scandandu-le numele. Oameni care isi dedica ore intregi, zilnic, antrenamenteleor obositoare, sau care ajung doar de doua trei ori pe saptamana intr-una din multele si din pacate foarte slab dotatele noastre sali de pregatire.

Despre tine Catalin Morosanu, despre tine Daniel Ghita, despre tine Raul Catinas, despre tine Alexandru Lungu, despre tine Sebastian Ciobanu, despre tine Ciprian Sora, despre tine Catalin Zmarandescu, despre tine Ionut Iftimoaie, despre tine Attila Gombos, despre tine Csabi Gombos, despre tine Traian Rus, despre tine Ionut Atodiresei, despre tine Tita Marius. Dar si despre tine Mihai, Andrei, George, Cosmin, Lucian sau oricare altul ar fi numele tau si care ai facut din MMA un stil de viata.

             Catalin Morosanu                                            Daniel Ghita                                             Raul Catinas

                Alexandru Lungu                                            Sebastian Ciobanu                                   Ciprian Sora

                Catalin Zmarandescu                                          Ionut Iftimoaie                                                   Traian Rus

Despre NOI vreau sa va vorbesc. Si despre ce ne leaga.

Fie ca o numim Mixed Martial Arts sau Arte Martiale Mixte, fie ca acceptam termenul general recunoscut de MMA, e disciplina care ne completeaza vietile. E arta care ne imbunatateste ca oameni. E pasiunea, sau hobby-ul, sau mijlocul nostru de relaxare. E sudoarea noastra,scursa pe saltelele si pe pardoselile spatiilor de multe ori numite impropriu "sali de antrenament". E lucrul care ne face sa ne simtim impliniti. Ei ii este dedicat acest site. Ei si practicantilor ei.

"Nu exista arta mai buna decat fara nici o arta. Nu exista stil mai bun decat fara nici un stil" spunea, intr-o traducere aproximativa, cel pe care multa lume il considera parintele spiritual al MMA, Bruce Lee. Si daca vre-o data ai sa iti faci timp sa ii citesti carte, "Tao of Jeet Kune Do", ai sa intelegi de ce.

Se vor gasi voci care sa sustina ca MMA inseamna doar sport de full-contact. Si ca anumita ramuri ale artelor martiale nu pot fi incluse aici. Am sa va rog sa imi dati voie sa va contrazic. Nu exista nici o regula care sa spuna ca un procedeu dintr-o arta de semi contact nu poate fi preluat si folosit cu mult succes intr-o lupta de full-contact. Nu exista nici un nomenclator oficial al stilurilor care compun MMA-ul. Si nici nu va exista vre-o data. Ar nega insasi esenta termenului de Arte Martiala Mixte.

De ce a aparut ideea din spatele acestui site? Pentru ca, in afara pionierilor de la www.fight.ro (fata de care am un mare respect) si mai nou www.kombat.ro care are in spate puternicul trust MediaPro, nu exista nici un alt loc in care marea noastra comunitate sa se intalneasca,sa discute,sa impartaseasca impresii, imagini, opinii, sa afle stiri la nivel mondial si detalii despre MMA si despre diferitele ei stiluri componente in Romania. Pentru aceasta s-a nascut site-ul nostru.

Dar mai eles pentru ca e usor sa mergi in Ungaria, la Budapesta, si sa citesti in ochi unei sali intregi respectul pentru romanii care domina competitia de Wu-shu, e usor sa te lasi placut surprins de multimea de oameni, de la copii pana la seniori, care umplu pana la refuz o sala de sport in Bucuresti la Campionatele nationale de Kempo, si pentru ca e usor sa ajungi sa stai de vorba cu Andy Souwer si cu "antrenorul-minune" Andre Maannart la Mejiro Gym in Amsterdam si sa le asculti amintirile din Romania. E insa mult mai greu sa intelegi pasiunea si dedicatia unor oameni ca Attila Horvath care isi antrena sportivii in padurile din jurul Targu-Muresului in timpul comunismului, si a multor altora, pe care regret ca inca nu i-am cunoscut si nu le pot descrie experientele aici, care au adus artele martiale in tara noastra, in garaje, in hale, in scari de blocuri, fara sa tina cont de riscurile pe care si le asumau.

Asta pana cand iti iei inima in dinti si intri intr-o sala de antrenament. Pana cand iti pui in maini manusile si te uiti,prin garda, in ochii partenerului de pregatire. Atunci ai sa intelegi. Atunci ai intrat in natiunea noastra. In NATIUNEA MMA.

 
                                                                                                                             Cu respect, HORIA CIOCAN 

magazin de tricouri mma k1 fight rei fight club - club de mma mures mma fan troops - articole sportive clubul sportiv one heart brasov real combat fight club

home    despre    istoric mma    clasamente luptatori    mma in romania    video    stiri    forum    contact    site map
web design softconcept    electronic components    pizzerie mures   

Copyright © 2009-2012 Natiunea MMA